COMUNA SÂNCEL, Județul ALBA, GAL Pe Mureș și pe Târnave

Trecând acum pe Valea Târnavei Mici, imediat lângă Blaj vom întâlni comuna Sâncel. O expoziție etnografică stă mărtuire a continuității ocupațiilor și meștesugurilor de pe aceste meleaguri. Fiindcă sâncelenii erau mari crescători de vaci și oi, aprovizionând pe vremuri cu produse lactate ”domnii de la Blaj”, nu puteau lipsi din expoziție diverse obiecte folosite la prepararea laptelui, cum a fi 'crinta' pentru zer, un ciubăr pentru lapte, dar și un cântar pentru măsurarea cașului. Femeile din Sâncel erau și foarte bune țesătoare, așa se face că din expoziție nu lipsește războiul de țesut, precum și toate accesoriile pentru pregătirea firului de cânepă: suveică, piepteni pentru curățatul firului de cânepă, sucală, vârtelniță, spetele, rășchitor, letcă.


Obiective: Rezervația naturală "Tăul Pănăzii" din satul Pănade;Casa memorială "Timotei Cipariu" din satul Pănade;Muzeul etnografic din localitatea Sâncel;Monumentul Eroilor din localitatea Pănade; Monumentul Eroilor din localitatea Sâncel; Izvoare de apă sărată din satul Iclod.

Traditii/cultura: Ansamblul Folcloric „Sâncelenii” din localitatea Sâncel şi Grupul vocal feminin „Dorul Chicuiului” din localitatea Pănade.

Producători locali: Poşa Gheorghe din localitatea Pănade care deţine o fermă vegetală; Frăţilă Virgil din localitatea Sâncel care deţine o fermă zootehnică; Bărbat Ilie care deţine o fermă zootehnică în localitatea Sâncel şi produce caş şi urdă de oaie.

  • autoritati
  • buldoexcavator
  • costum
Rate this item
(0 votes)