COMUNA ȘONA, Județul ALBA, GAL Pe Mureș și pe Târnave

Continuând firul Târnavei, ajungem în comuna Şona, comună care într-un fel face legătura cu Mureșul prin satul Alecuș. Este o localitate cu potențial agricol ridicat.Terenurile agricole sunt lucrate de asociaţii agricole, microferme precum şi individual de către proprietari. Societatea agricola Agrobiana  este un exemplu de performantă în producţia de cereale.


Obiective: Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea  Valea Sasului, construită în anul 1790 Biserica reformată din localitatea  Sânmiclăuș, construită în stil baroc în anul 1750;Biserica unitariană din localitatea Sânmiclăuș, construită în secolul al XIII-lea;Conacul "Alexius și Georgius Bethlen" din localitatea  Sânmiclăuș, construit în secolul al XVII-lea;Situl arheologic din satul Sânmiclăuș.

Traditii/cultura: Din 5 în 5 ani se organizează întâlnirea saşilor din Transilvania- cei din Germania se întorc cu drag şi sunt mândri de felul în care arată comuna, unii regretând că au ales să plece. Întâlnirea are loc de Sărbătoarea şipotelor, o tradiţie unică în lume.


Producătorilocali: Stânea Monica Daniela deţine o fermă apicolă în localitatea Biia; Groza Valer deţine o fermă vegetală, producator de cereale în localitatea Biia; Seicean Marcel din localitatea Şona care deţine o fermă de legume.

  • primarie
  • stupi
  • utilaj
Rate this item
(1 Vote)