COMUNA JIDVEI, Județul ALBA, GAL Pe Mureș și pe Târnave

Când spunem Jidvei, nu putem sa nu neducem cu gândul la două elemente specifice si de renume și anume: vinurile de Jidvei si Fetele de la Căpâlna. Vinurile de Jidvei isi trag seva din Podgoria Tarnave, situata in bazinul hidrografic al celor doua rauri  Tarnava Mica si Tarnava Mare. Plantatiile de vita de vie ale SC JIDVEI SA ocupa o suprafata de aproximativ 2000 ha,  la o altitudine cuprinsa intre 400 si 600 de metri. Majoritatea lor sunt amplasate pe versantii cu expozitie sudica, sud-estica si sud-vestica, ceea ce face ca razele soarelui si circulatia atmosferica sa favorizeze cultura vitei de vie.
Purtata Fetelor de la Căpâlna, un dans unic și spectaculos, cu spirale, linii șerpuite și cercuri, cu melodii și versuri dedicate dragostei, reprezintă un brand al județului Alba, mai precis al văii Târnavei Mici, fiind un joc binecunoscut la nivel național și nu numai.

Obiective: Bisericile evanghelice-lutherane din satele Bălcaciu şi Veseuș, Biserica reformat-calvină din Veseuș, Biserica ortodoxă "Sfântul Nicolae" din Jidvei, Biserica greco-catolică "Sfânta Treime" din Jidvei, Biserica ortodoxă din satul Căpâlna de Jos, Biserica ortodoxă din satul Veseuș
Traditii/cultură: intrerpreta de muzica populară Veta Biriş, Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur”, Ansamblul „Fetele de la Căpâlna” din localitatea Căpâlna de Jos

Producători locali: Ignat Vasile detine fermă zootehnică (ovine) in localitatea Căpâlna de Jos iar Chircu Ioan se ocupă cu cresterea suinelor.

  • biserica
  • centru
  • costum
Rate this item
(1 Vote)