COMUNA CETATEA DE BALTA, Județul ALBA, GAL Pe Mureș și pe Târnave

Atestata documentar din 1202 cu numele de villa Cuculensis Castri, localitatea Cetatea de Balta a fost resedinta a comitatului Tarnavei pana in anul 1866, cand administratia a fost mutata la Tarnaveni.
Amplasata la sud vestul localitatii, in locul numit Lunca, vechea Cetate de Balta a fost ridicata in secolul XII si extinsa in secolul XIV, ea fiind mentionata in documente ca cetate regala data in folosinta vice-voievozilor Transilvaniei.
Regele Matei Corvin a donat cetatea lui Stefan Cel Mare aceasta ramanand in stapanirea domnitorilor moldoveni pana in anul 1556 cand a fost demolata din ordinul principelui Sigismund Zapolya.
Actualul castel nobiliar a fost construit in perioada 1570-1580, in partea de nord-est a localitatii, si a fost refacut radical de contele Stefan Bethlen, intre 1615-1624, dupa modelul castelului Chambord din Franta.
O noua refacere, in stil baroc, are loc intre 1769-1773, cand este amenajat si parcul, ansamblul fiind inconjurat cu un zid prevazut cu o monumentala poarta de acces.

Obiective: Castelul Bethlen din Cetatea de Baltă care a fost distrus de tătari şi refăcut şi atestat în 1321. În timpul luptelor din 1944 castelul a fost deteriorat, a devenit grânar, clădire de birouri, iar de la începutul anilor 70 fabrica Jidvei a folosit pivniţele pentru depozitarea şampaniei. În prezent, castelul este proprietatea privată.

Traditii/cultură: Ansamblul „Dor de pe Târnavă” din localitatea Cetatea de Balta

Producători locali: Fogoraşi Iosif din Cetatea de Balta se ocupă cu cresterea ovinelor şi cu producerea caşului; Dobay Gabor Istvan se ocupă cu creşterea bovinelor iar Comandaru Viorica detine o ferma de bovine – Cetatea de Baltă.

  • castel
  • centru
  • primarie
Rate this item
(1 Vote)